Min fascination af den digitale verden blev accelereret, da jeg som ganske lille kunne betragte min far operere den store grimme beigefarvede kasse, som var rituelt placeret på det formålsdesignede metalbord i hans arbejdsværelse. Min fars computer besad på daværende tidspunkt kun få hundrede MhZ og var i kræft af sit simple styresystem uden desktop environment en meget klodset maskine at arbejde ved.Dengang havde vi naturligvis endnu ikke noget internet i hjemmet, hvilket reducerede DOS-maskinen til ikke at være meget andet end en spillekonsol med få reelle arbejdsformål. Jeg husker tydeligt et par år senere, hvordan jeg første gang oplevede den øredøvende lyd af et modem, der gennem telefonopkoblingen forbandt til internettet.Trods den møjsommelige proces erindrer jeg tydeligt, at der var noget magisk ved lyd og hvor spændt jeg var over muligheden for at tilgå det globale netværk, som forbinder mennesker og computere (…måske mest af alt fordi det gav mig mulighed for at spille computerspil online). Nu om dage tager jeg internettet komplet for givet, hvilket i sig selv er temmelig foruroligende taget i betragtning af, at jeg for under 15 år siden kunne vente ti minutter på at indlæse et enkelt website. Fænomenet Shifting Baseline Syndrome arbejder med netop denne problemstilling. Hvordan en gradvis ændring af accepterede normer udrulles med hver ny generation.

Hvordan hver ny generation tager den aktuelle verden for givet. Mens den gamle generation kender overgangen til det aktuelle undgår den nye fuldstændig at tage højde for hvad der ligger forud for den verden vi lever i i dag.Er man under 45 år gammel tager man for givet, at der rundt om jorden cirkulerer satellitter og rumfærger, præcis ligesom alle under 20 år tager for givet, at der er håndholdte mobiltelefoner og internet. Når en ny generations udgangspunkt rykkes i forhold til den forgående foretages der et epokeskift som de implicerede parter ikke nødvendigvis lægger mærke til. Hvor mange mennesker af Generation Y (også kaldet Generation Dum) kender den oprindelige betydning af det Save-ikon, som så flittigt benyttes i så mange sammenhænge. Ikke mange mennesker fra den nye generation kender til disketten, som af de tidligere computerbrugere, var en elementær del af måden at lagre og installere filer.

Alligevel er der ingen, der sætter spørgsmålstegn ved save-ikonets formål, da dets semiotik er blevet videreført gennem tradition. Hver gang der opstår en Shifting Baseline foretages der et epokeskift, hvor den nye generation glemmer en lang række erfaringer den gamle har gjort sig. Disse erfaringer er naturligvis ikke udelukkende begrænset til teknologisk udvikling, men omfatter alt, som ikke er direkte naturvidenskab. Et eksempel de fleste genkender, er brugen af vores sprog. Der er stor forskel på den jargon den yngre generation og den gamle benytter. Bemærk især hvordan dette tydeliggøres i Den Danske Ordbog, som markerer ord i sine opslag med “gl.”, når et ord anses for at være ‘gammeldags sprog’. Af dem vil jeg lige nævne favoritterne “en dragt prygl” (tæsk), “frugtsommelig” (gravid) og “kanalje” (tarvelig person). En andet nærværende eksempel er vores forhold til naturen. Når en ny generation fødes, overleveres naturen i en ringere forfatning end den blev modtaget i af den forgående. Skove hugges ned, jordområder kultiveres, landbrug intensiveres, dyreliv udryddes. Den nye generation koncentrerer sig udelukkende om sit eget udgangspunkt, hvorfor en gradvis forværrelse af naturen blot fremtræder som det normale. Når den nye generation uden protest samtykker til forandring glemmer den gradvist sine rødder og bliver langsomt, men sikkert historieløs. Aldrig før har informationerne været i så flydende og tilgængelig en tilstand. Desværre drukner mange af dem i en støjfuld suppedas, hvor de kun findes af dem, der leder efter dem. Det vil være fejlagtigt kun at tilskrive den teknologiske udvikling årsagen til denne stedløse tilstand, men brugen af teknologiprodukter fungerer som en katalysator for situationen, hvis ikke de benyttes med omtanke. Aldrig før har informationerne været tilgængelige i sådan en overflod. Aldrig før har teknologien været så allestedsnærværende. Uanset hvor du befinder dig, har du adgang til et device, som kan forbinde dig til resten af verden. Som en funktion af dette er vi altid tilgængelige, og forventes altid at være til rådighed, når folk vil i kontakt med os. Hvor mange af os, har ikke skimtet vores email mens vi var på ferie? Hvor mange af os er ikke blevet vækket om natten af et telefonopkald eller en SMS?

Den frembrusende teknologiske udvikling bringer utvivlsomt uanede muligheder med sig, men brugen af teknologi kan samtidig skabe en tidsløs og stedløs tilværelse, når vi ikke er bevidste om hvordan den påvirker os. Det er derfor mere afgørende end nogensinde før, at vi er omhyggelige med at distancere teknologien, så vi lærer at værdsætte livets mangfoldigheder også når vi ikke er connected.