Fiktion eller faglitteratur?

Jeg har flere gange diskuteret med venner og familie, hvilken type læsning der er mest gavnlig for hjerneaktiviteten. Det er i bund og grund en interessant debat, så dette sted skal ligeledes være en slagmark for begge lejres synspunkter.

Fornøjelsen af at læse skønlitteratur - eller fiktion - er noget masser af menneske holder kært. Det eneste jeg ønsker af folk, med den overbevisning, er at overveje denne artikels pointer med et åbent sind.

Pointen er ikke, at fiktion ikke har noget viden at tilbyde os. Tanken er blot, at faglitteratur har meget mere viden at tilbyde os. Derfor tror jeg generelt set, at enhver person vil lære meget mere af at læse faglitteratur end ved at læse fiktion. Det er måske næsten intuitivt, men nogen mennesker, jeg har haft denne samtale med, er tilbøjelige til at være komplet uenige.

Når du læser fiktion, bliver du udfordret mentalt af et andet menneskes fantasi. Du skal naturligvis i langt de fleste (læs: alle) tilfælde bruge din egen fantasi en stor del af vejen, men du befinder dig i bund og grund stadig i et andet menneskes fantasi.

Når du læser faglitteratur bliver du udfordret med virkelighedens fantasi. Tro det eller lad være, men virkeligheden er et langt mere komplekst og interessant sted end ethvert menneskeeventyr! For argumentets skyld, så overvej følgende eksempel:

Man skal langt forbi middelalderen, før det blev et anerkendt synspunkt at tro på et heliocentrisk verdensbillede. Inden da var det alment anerkendt, at jorden var flad som en pandekage og var hele verdens centrum. Himmelhvælvet, bestående af solen, stjernerne og månen, var påklistret og den eksistensens begrænsning lå ved jordens afgrund. Meget kan man sige om denne forestilling, men fantasifuld, det er den i hvert fald..

Tag førnævnte menneskeskabte forestilling og hold den op imod hvordan virkeligheden hænger sammen. Vores sol er en gigantisk brændende ildkugle, som har en diameter, der er over 100 gange større jordens, hvilket giver solens volume rundt regnet er 1'300'000 gange større end jordens. Vores sol er blot en ud af 200 milliarder stjerner i vores galakse. Og vores galakse er kun en enkelt ud af antageligt flere hundrede milliarder i universet.

Hvem havde troet det?

Det er et så fantastisk og fuldstændig ubegribeligt faktum, at det udelukkende kan stamme fra naturens side. Indtil den dag teleskopet blev opfundet, har vores forestillinger omkring verden lagt så milelangt fra den virkelighed vi lever i. Faktummet om, at de fleste mennesker for et par hundrede år siden troede, at jorden var universets centrum afslører meget om begrænsningerne ved den menneskelige fantasi.

Og dette er endda blot ét af de mange forbløffende mysterier som du kan lære fra videnskaben. Og videnskaben er blot én af de interessante emner du kan læse om på faglitteraturens reol.

Jeg prøver ikke at ligegyldiggøre værkerne af de store forfattere - Du kan naturligvis lære en masse fra både Biblen, Homér, Shakespear og mange af de andre store forfattere. Alle har de sikkert hjulpet til med at skubbe menneskets udvikling. Men selv de mest anerkendte forfatteres tanker blegner sammenlignet med Einstein, Darwin og Newton, som alle har formået at udvide vores forståelse af universet.

Dermed ikke sagt, at fiktion ikke har noget at lære os. men ønsker du at udvide din viden og blive klogere bør du læse faglitteratur. Fiktion skrives for at underholde læseren, hvor ikke-fiktion skrives for at fortælle sandheden.